veta

Att tänka på när du reser
till Kambodja

Kambodja är redan ett populärt resmål och turistindustrin växer kraftigt i takt med att det blivit politiskt stabilare. Man bör dock tänka på att Kambodja är som resmål relativt nytt. Detta innebär att även om det går charter reser dit så är det ett mycket annorlunda resmål än
de mer etablerade platserna. Mycket av de svårigheter man kan stöta på handlar om främst om den bristande infrastrukturen. Det är i ett sådant här nyare resmål ännu viktigare än normalt att ha en heltäckande reseförsäkring.

Naturkatastrofer

Under regnperioden, främst i maj till augusti, finns det risk för översvämningar. Följ de uppmaningar som ni får från de lokala myndigheterna
och var alltid noga med att kolla upp var evakueringsvägar och nödutgångar finns placerade på de hotell eller andra platser ni befinner er på.

Sjukdomar

Antalet Hiv-smittade personer i Kambodja är betydande, framför allt bland de prostituerade. Generellt finns det även en bristande sjukvård och vid allvarligare olycks- eller sjukdomsfall så måste patienten flyttas till Bangkok. Detta är ett av skälen till varför det är oerhört viktigt med en heltäckande sjukförsäkring.

Malaria är vanligt i de nordvästra, nordöstra och norra delarna av Kambodja och man bör därför säkerställa att man har lämplig
vaccinering innan man beger sig till platser utanför provinsstäderna. För att undvika sjukdomar som sprids av myggor, malaria och denguefeber, så använd myggmedel. Ett annat knep är att använda ljusa kläder med långa ärmar och ben. Känner du av något sjukdomssymptom så bör du söka vård så snabbt som möjligt. Detta gäller framför allt barn och äldre personer med nedsatt immunförsvar.

Vaccination

Vilka vaccinationer just du behöver varierar stort beroende på din bakgrund och var du ska resa och det rekommenderas därför att du kollar med din läkare eller med en vaccinationscentral innan du åker iväg. Här hittar du en lista över alla vaccinationsmottagningar i Sverige.

Brottslighet

Säkerheten har förbättrats enormt på senare år men väskryckningar och stölder förekommer. Särskilt utsatt är som back-packsturist. Vanlig ställen för stöld och väskryckning är under färd på motorcykeltaxi eller på tuc-tuc. Ha därför alltid din väska under uppmärksamhet och spänn gärna fast din i något fast föremål medan du äter eller sitter i tuc-tuc:en. Inbrott när man bor i enklare guest-house och liknande inträffar också.

Trafikolyckor

Att färdas i tuc-tuc kan uppfattas som exotiskt, men var medveten om riskerna. Många olyckor inträffar med dessa fortskaffningsmedel i Kambodja. Ta därför hellre en riktig taxi istället för tuc-tuc.

De kambodjanska vägarna är i mycket dåligt skick och ibland är det till och med fördelaktigt att köra bredvid vägen istället för på vägen. Överlastade fordon finns det också gott om och en hasardartad bilkörning bidrar till ytterligare risk för trafikolyckor. Tåg och tågräls är även de dåligt underhållna, vilket gör även detta sätt att resa riskfyllt.

Det är väldigt vanligt att svenska turister väljer att åka mellan Phnom Penh och Sihanoukville som ligger vid kusten. Denna sträcka är mycket olycksdrabbad och där finns inga sjukhus längst med vägen. Det enda sjukhus där är i närheten med akutsjukvårdsmöjligheter är Calmette-sjukhuset som ligger i Phnom-Penh. Detta rekommenderas dock inte för utlänningar.

Landminor

Antalet odetonerade landminor i Kambodja är fortfarande vanligt. Dessa finns framförallt i provinserna Battambang, Pursat, Banteay Meanchey, Siem Reap och Kampong Thom. Man bör enligt experter undvika att i de här områdena röra sig i skogar, på risfält, nära broar samt på mindre vägar.

Valuta

I Kambodja använder man sig av valutan Riel (KHR), men bäst fungerar det idag med US dollar som accepteras överallt i landet. Att växla till Riel kan man göra var man än kommer i Kambodja på exempelvis hotell och banker. Man kan även ta ut pengar i den lokala valutan i bankomater som blir allt vanligare i landet. Redan idag finner du bankomater i alla större städer. Riel används främst till mindre utlägg, under en US dollar. Ska du växla innan resan så finns det idag inte Riel tillgängligt på växlingskontoren utanför Kambodja utan man växlar till US dollar och växlar sedan på plats i landet till den lokala valutan.

Svensk representation

I Phnom Penh har Sveriges ambassad i Bangkok en sektion för utvecklingssamarbete. Detta kontor kan bistå nödställda svenskar i Kambodja.

Källa: Svenska ambassaden

Läs mer om flyg
och boende i Kambodja.

 Tipsa någon om vad som är värt att veta om Kambodja:

  • Facebook
  • google
  • Twitter
  • Mail
  • PlusHotels.com_300x250_SE- sales