resa buss

Att ta sig till Kambodja – Buss & Bil

Ett av de enklaste sätten att ta sig till Kambodja, och ofta billigaste, är att åka via Bangkok. I Bangkok hittar man lätt en paketresa till Kambodja. Resebyrån står då oftast för att allt och man bedömer själv om man vill flyga eller om man vill ta sig till Kambodja via billigare färdsätt såsom buss eller bil. Problemet med bil och buss transport är att vägarna är mycket primitiva i Kambodja och likaså är de lokal färdmedlen.

Ska du åka buss från Bangkok till Kambodja så rekommenderar vi att skaffar visumet i förväg, då det annars finns gott om snälla guider som vill ”hjälpa dig” med detta. Man ska inte glömma att i många fattiga länder är det även många som livnär sig på att lura turister. Var därför påläst innan du reser lokalt. Ett visum ska kosta 20 US dollar var du än köper det och om du betalar mer så ska du vara medveten om att resterande pengar går ner i fickan på guiden.

Du kan i Bangkok köpa dessa paketresor till Kambodja, både vid buss- och tågstationen samt vid flygplatsen. Det finns gott om resebyråer! För trygghet så välj de som har ett fast kontor. Runt stationerna är det många som springer om kring med pärmar och läspapper och försöker sälja reser till turisterna. Alla är inte oärliga men det är svårt att skilja den ärliga från den som försöker lura dig.

Om du väljer de allra billigaste resesättet ska du även vara medveten om att det då ”ingår” en del stopp på vägen. Busschaufförer i dessa länder har ofta provision på olika butiker, matställen, museer och växelställen vilket gör att det blir många småstopp för att chauffören eller resebyrån ska tjäna lite extra. Betala därför gärna lite extra för resan och försäkra dig om att bussen eller bilen går direkt.

Gränsövergången

Både den Thailändska och den Vietnamesiska gränsen är öppen för gränspassage. Gränsövergångar är, Poipet, Cham Yeam, O´Smach, Anlong Veng och Psar Prom från Thailand samt Bavet, Kaam Samnor och Phnom Den från Vietnam. Man kan även ta sig över från Laos vid Stung Treng men denna är ibland stängd så kontrollera detta med de lokala myndigheterna innan ni åker den här vägen.

Gränsövergången vid Poipet från Thailand tillhör den vanligaste resvägen för backpackers. Här är där ett ingenmansland mellan Thailand och Kambodja på cirka 250 meter. Här springer barn omkring och tigger pengar och det är bästa att hålla i väskorna. Det är inte säkert att de stjäler dina väskor men är du inte vaksam ligger de snart på en kärra och barnen förväntar sig sedan dricks för att de hjälpt dig. Tänk på att inte dricksa barnen! Ger du barnen pengar så kommer dessa barn aldrig att komma iväg till skolan då föräldrarna hellre ser att de står vid gränsen och drar in pengar. En US dollar för dem är enormt mycket pengar då en normalinkomst mycket väl kan ligga på bara ett par dollar om dagen.

Vägen till Kambodja

Tar man buss eller bil från Bangkok till Siem Reap (via Poipet) kan man förvänta sig att vägen är dålig. Ett projekt att asfaltera vägen har pågått länge men det är ännu inte klart. Rykte säger att det är flygbolagen som fördröjer arbetet för att säkerställa sina inkomster från flygverksamheten. Även om sträckan ser kort ut på kartan så kan det mycket väl ta er upp mot 12 timmar att åka denna sträcka.

Ta sig dit vattenvägen

Huvudhamnarna ligger i Phnom Penh och i Sihanoukville. Phnom Penh kan man nå genom Mekong deltan som går genom Vietnam. Här går flera passagerarfartyg från Chau Doc i Vietnam vilka du kan boka genom de flesta resebyråer i respektive land samt nere i hamnen. Tänk på att visum till Kambodja kan lösas vid gränsen men att visum till Vietnam måste ordnas i förväg. Sihanoukville når du från Thailand via gränsövergången vid Hat Lek och med båt from Koh Kong. Biljetter köper du i hamnen.

Tipsa någon om resor med buss eller bil till Kambodja:

Lämna en kommentar