Phnom Penh

Phnom Penh (PNH)

Kambodjas huvudstad Phnom Penh är även landets största och rikaste stad. Phnom Penh är idag ett centrum för handel, politik och kulturella frågor i Kambodja och där bor drygt 1,3 miljon invånare. Phnom Penh har ingen självklar stadskärna och dess stora boulevarder och mäktiga byggnader känns något överdimensionerade i en relativt liten huvudstad. Floden Mekong genomkorsar staden vilket skapar en charmig och mysig hamnstadsatmosfär. Tar man en av utflyktsbåtarna lagom till solnedgången så kan vi bara lova att det blir riktigt romantiskt.

Staden grundades redan 1373 även om den inte blev landets huvudstad förrän långt senare. Först 1431 då kung Ponhea Yat flyttade till Phnom Penh från Angkor blev staden landets huvudstad. Under tiden då landet löd under den franska kolonialmakten var staden känd som Asiens pärla.

1866 var året då Phnom Penh blev regeringens permanenta tillhåll och staden blev då en storstad. Samma år påbörjades byggandet av det kungliga palatset. Dessa händelser var en milstolpe i stadens förvandling från en liten by vid floden till en stad där de franska kolonisterna expanderade kanalsystemen för att kunna ta kontroll över våtmarkerna och de fyllde igen sjöar, byggde vägar och byggde en hamn. Staden var under en fransk koloni mellan åren 1863-1953.

1975 intog de Röda Khmererna staden och nästan hälften av stadens två miljoner invånare fördrevs ut på landsbygden för att delta i ett socialistiskt jordbruksexperiment. Regimen ledare var Pol Pot som tog makten efter flera år av guerilla krigsföring. Först efter att Röda Khmererna besegrats av vietnameserna 1979 så började befolkningen återvända till Phnom Penh. Man räknar med att över en femtedel av befolkningen fick sätta livet till under den här tiden.

Staden är under ständig förändring och vill man se ett hyfsat genuint stad utan extrem västerländsk påverkan så får man skynda dit. Bra att känna till inför ett besök är att gatorna i Phnom Penh är logiskt numrerade, ojämnt numrerade gator sträcker sig från öst till väst med start från floden och jämnt numrerade gator sträcker sig från norr till söder. Detta gör det oerhört lätt att hitta i staden.Hotels.com_300x250_SE- sales

 

Detta ska du se i Phnom Penh:

The killing Fields

Detta är helt klart något man måste se när man är i Kambodja även om det kan väcka starka känslor. Fälten hittar men på flera platser i Kambodja men ett av de största hittar du cirka 15 kilometer söder om Phnom Penh. The Killing Fields söder om huvudstaden var ursprungligen en kinesisk kyrkogård innan det senare blev en avrättningsplats för de Röda Khmererna, under Pol Pots regim 1975-1979. Platsen är en massgrav och
man kan här se ett högt monument bestående av mängder av dödskallar. Monumentet är 17 våningar högt och påminner besökare om den 17e april 1975 då de Röda Khmererna tog över Kambodja. För att visa offren den respekt de förtjänar, så ska man innan man går upp för att titta på monumentet på nära håll, ta av sig sina skor. Dödskallarna ligger i massor, sorterade efter ålder och kön.

Nationalmuseet

Museet var nära att falla i ruiner under tiden då de Röda Khmererna hade makten. Idag håller dock museet på att komma tillbaka och du hittar här samlingar av äldre Khmer konst, stenskulpturer och mycket mer från hela Kambodja. Byggnaden är modernt utrustad med fläktar som kyler ner besökarna som vill fly undan en varm sommar dag i hettan. Förväntar du dig trånga och högljudda rum så tror du fel. Här finner du snarare en av huvudstadens lugnaste platser med stora paviljonger och högt i tak. Museet öppnade först 1920 av kung Sisowath. Du hittar vid respektive föremål en bra beskrivningar av föremålet på engelska, men en guide är ändå att rekommendera (fråga ii lobbyn). Du hittar museet norr om det kungliga palatset på 178e gatan.

Kungliga Palatset

Palatset byggdes under sent 1860-tal under Norodoms regim då landet var en fransk kolonialmakt. Det har genom åren byggts om vid ett antal tillfällen och det rymmer nu både fransk arkitektur samt den khmerska stilen som sätter en vacker asiatisk prägel. I mitten av området hittar du den stora tronhallen (Throne Hall), där kungligheter kröns. Du hittar även den största katedralen i landet. Angränsande till palatset ser du fasaden till den kungliga bostaden där den nu abdikerade kungen Sihanouk fortfarande bor. Du hittar palatset mellan 240e och 184e gatan. Ingången ligger på den östra sidan i riktning mot floden. För att inte bli nekad inträde ska du tänka på ta på dig kläder som täcker knä och axlar.

The Silver Pagoda

The Silver Pagoda KambodjaDu finner Silver pagodan söder om palatset och hit kan du gå in samma biljett som till det kungliga palatset. Golvet i det här templet är täckt med över 5,000 silverblock som tillsammans väger över 6 ton. Här hittar du bland annat ett antal Buddha statyer varav en nästan helt täckt i guld och dekorerad med nästan 10,000 diamanter. Detta är kanske inte direkt en symbol för den gyllene medelvägen men
den är otroligt vacker.

Wat Phnom templet – Hill of Penh

Detta är ett av det största buddistiska tempel som du hittar i Phnom Penh. Det ligger på en 27 meter hög kulle där du på toppen hittar templet. Det sägs att det var på den här platsen som huvudstaden, Phnom Penh, en gång grundades. Templet, dess gravar och andra byggnader renoverades i mitten på 1920-talet och idag besöks templet av en stor mängd turister. Det sägs att en kvinna vid namn Penh hittade fyra stycken buddhafigurer som flöt i floden Mekong inuti ett träd. Templet, ”Wat”, byggde hon sedan på en närliggande kulle, ”Phnom”, åt dessa fyra statyer av buddha. Detta gav upphov till templets namn, Wat Phnom. Du hittar templet i korsningen av gata 26 och Norodom bulevard.

Independence Monument

Detta monument byggdes i slutet av 1950-talet för att hedra Kambodjas självständighet från Fransmännen den 9 November, 1953. Detta är placerat\ söder om centrum i korsningen mellan Norodom och Sihanouk. Denna höga obelisk är smyckad med Khmer Nagas (en ormlik ande) och har en arkitektur som både påminner om Angkors samt har ett visst hinduiskt inflyttande.

Titta på Kambodjansk arketektur – Guidad tur

Om man gillar arkitektur och samtidigt vill få möjlighet att på ett bekvämt sätt se lite mer av staden Phnom Penh:s historiska minnen så är detta att rekommendera. Detta är ett företag som specialicerat sig på att ta besökare ut på en tre timmar lång guidad tur där du åker omkring i cykelvagn. Där finns mycket att se i staden och mycket som man inte hittar utan hjälp. Här får du hjälp att hitta en del av de historiska guldkornen. Du får också se lite modern arkitektur skapad av en av Kambodjas mest hyllade arkitekt, Vann Molyvann. Du kan välja mellan både gruppturer och privata turer. Mötesplats är Phnom Penh Post office, vid 13e och 102a gatan. Läs mer på www.ka-tours.org.

Boende och Flyg

Phnom Penh har en stor internationell flygplats och hit kommer många plan med resenärer från Skandinavien. Oftast flyger man via Bangkok då det fortfarande inte går många direktflyg till Kambodja. Du hittar billiga flyg via våra samarbetspartners. Boende hittar man enkelt i huvudstaden men att boka i förväg under högsäsongen är att rekommendera. Under boende hittar du många förslag på hotell och du kan även utnyttja vår sökmotor.

The Quay Phnom Penh
The Quay är ett fint hotell till medelpris som alltid får riktigt bra betyg från gästerna. Här har du allt du behöver i riktigt modern stil. Man har inte snålat med inredningsdetaljerna och servicen är lika bra som det lovas. Hotellet ligger centralt och det är nära till alla sevärdheter. Läs mer här: The Quay

Nattliv

Vill man ut och festa när man är i Kambodja så är det Phnom Penh manska åka till. Här finns det ett flertal klubbar därbesökarna är en bra blandning mellan lokalbefolkning och besökande turister. Nattlivet startar runt nio tiden på kvällen och börjar ofta med några drinkar i någon bar. Priserna i baren varierar kraftigt och kan ibland tom vara dyra. Det är dock alltid möjligt att gå till nästan vilken gatubutik som helst och köpa något billigt att dricka. Utanför Phonm Penh domineras festlivet av Khmers, dvs Kambodjas invånare.

Massage

Om du är ute efter massage ska du bege dig till Health Care Center Master Kang, på 456 Monivong Boulevard. Stället har en enkel miljö men de bäst tränade massörerna i Phonm Penh. Varför inte avsluta en dag med sizeing med att sänka ner fötterna i en pool med örtvatten som ser ut som lera. Här kan du även få oljemassage och vanlig fotmassage.

Shopping

Du hittar mer om shoppinghär.

  • Facebook
  • google
  • Twitter
  • Mail
  • Plus