angkorwat

Angkor Wat i Kambodja

Kambodjas turistattraktion nummer ett är utan tvekan det makalösa templet Angkor Wat. Hit kommer tusentals turister varje dag, men det är värt att trängas lite. Angkor Wat är egentligen bara ett av flera tempel i ruinstaden Angkor som rymmer över 70 större ruiner och närmre tusen mindre lämningar. Det totala området är nio kvadratkilometer stort fördelat på 24 kilometer från öst till väst och cirka 8 kilometer norr till söder. Angkor området är även, sedan 1992, av FN-organisationen UNESCO utsett till ett av världens kulturarv. Det är en fantastisk upplevelse att barapromenera omkring i detta enorma område med världens äldsta
Angkor Wat huvudtempel religiösa byggnader.

Bästa sättet att se området är att hyra cyklar och cykla runt. På detta sätt missar man inget samtidigt som man har en enorm frihet. Området är enormt stort och det är långt mellan de olika templen så de kan vara rätt jobbigt att promenera runt. Ett annat alternativ är att åka med en privat tuc-tuc eller en taxi som kör dig runt mellan de olika templen. Många chaufförer talar hyfsad engelska så har man tur så får man guidning på köpet. Man missar dock lite av naturupplevelsen när man reser i bil. Ett het tips är att ta cykelalternativet.

När man åker till Angkor Wat ska man tänka på att det är ett stort område och det fort blir varmt mitt på dagen. Se till att skydda dig mot solen och drick ordentligt. Inne på området finns det ett antal restauranger där man kan äta. Kvaliteten är dock medelmåttig. På området finns även en del marknadsstånd och det säljs diverse prylar och guideböcker i varje hörn. Många beskriver synen av templen under soluppgång och solnedgång som något helt fantastiskt som bara måste ses. Ur fotosynpunkt skall bästa tiden vara på kvällen då solen lyser upp tempeltornen. På morgon är det vackert men om man inte är en expertfotograf så är det svårt att fotografera när solen stiger upp bakom templet. Templet är ibland upplyst på kvällen vilket gör samspelet mellan skuggor, kultur och ljus till något helt otroligt. Templet ligger i närheten av staden Siem Reap, vilken man också bor i och använder som utgångspunkt när man besöker Angkor. Boende alternativ till bra priser hittar du här.

TempelområdetAngkor Wat tempelområde

Angkor är en stor ruinstad som är omringat av en vallgrav och en yttre mur. Områdes centrum heter Angkor Thom som också var den egentliga staden. Den kända byggnad med fem höga torn som ofta pryder vykort och bilder från Angkorområdet är just Angkor Wat som även är en av de centrala huvudbyggnaderna. Angkor Wat sägs representera det hinduistiska universumet. Detta förklaras med att de centrala tornen representerar det heliga berget Meru, de yttre murarna som är byggda runt tempelområdet är bergen som omger världen och vallgraven representerar oceanerna bortom bergen. Utöver Angkor Wat finns där cirka 72 större ruiner i området. Några av de mer kända som ligger i området Angkor Thom är Bayon som ligger i områdets mitt samt Baphuon som byggdes några decennier senare än templet Bayon.

Angkor Wats historia

Staden Angkor tjänade som huvudstad och religiöst centrum i Khmerriket från cirka 860 e.Kr. och grundades av kung Yashovarman. Templet Angkor Wats byggdes
långt senare och den första designen och konstruktionsplanerna gjordes under början av 1100-talet. Vid den här tiden regerade kung Suryavarman II och templet dedikerades till den hinduiska guden Vishnu. Man har aldrig egentligen vetat vad templets ursprungliga namn varit. Inga tidiga inristningar eller andra dokument på templets namn har hittats. Det man vet är att man kort efter kung Suryavarman IIs död ( han regerade 1113-1150) upphörde med byggandet och att vissa delar av byggnaden lämnades ofärdiga. Under 1300-eller 1400 talet föll Angkor Wat under Theravada Buddhistisk användning, vilket fortsatt fram till idag. Angkor blev under lång tid i stort sett bortglömt och överväxt av djungeln. Det var först i slutet av 1800-talet som franska arkeologer inledde den långa restaureringsprocessen, vilken förutom avbrottet under Pol Pots tid vid makten, fortfarande är i full gång.

Läs mer om Angkor Wat på vår systersajt: www.resa-angkorwat.se

Tempel i Angkor området

Boende & Flyg

Ska du besöka Angkor Wat så är det staden Siem Reap man åker till. Staden har en större flygplats som årligen tar emot ett enormt antal besökare. Vi samarbetar med ett antal flygbolag så du kan hitta billiga flygbiljetter via vår söktjänst här.

Boende kan det vara värt att boka i förväg om man reser under högsäsong. Vi rekommenderar följande hotell:

Golden Orange Hotel  ett billigt hotell
Dragon Royal Hotell  nära centrum med pool
Hotel De La Paix  ett verkligt lyxhotell för den som vill njuta av boendet

 

Tipsa någon om Angkor Wat i Kambodja:

 

  • Facebook
  • google
  • Twitter
  • Mail
  • PlusHotels.com_300x250_SE- sales